1 perce érkezett! Müller Cecília BEJELENTETTE pályafutásának egyik LEGROSSZABB hírét, ami MINDEN magyar embert érint:

Uncategorized Admin Sunday 26th September 2021

Müller Cecília figyelmeztet: a következő hetekben tovább nő majd a fertőzöttek száma

A járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas az elhunytak száma. A harmadik hullám meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Az operatív törzs ma is beszámolt a legfontosabb járványügyi tudnivalókról.

10 625 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 571 596 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 194 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 262 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 369 998 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 183 336 főre emelkedett.  10 652 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját a legfontosabb járványügyi tudnivalókról.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Az oltási programról

Elsőként György István, az oltási csoport vezetője számolt be az oltási program állásáról és a következő napok oltási tervéről.

Elmondta, hogy folyamatosan zajlik az oltás, eddig 1 397 342 a beoltottak száma, ez a magyar lakosság 14 százaléka. Közülük 406 746-an már a második oltást is megkapták. A múlt héten dupla sebességgel tudtunk haladni, mint az uniós átlag, így az unióban az előkelő második helyen vagyunk az oltások számában – mondta György. Az ellenzék által sokat kritizált magyar oltási program az unió egyik legsikeresebb oltási programja – tette hozzá.

Az oltás sebességének csak a szállítmányok szabhatnak határt. Hozzátette: sajnos, az AstraZenecát gyártó cég bejelentette, hogy a harmadára csökkenti a szállítást a következő hetekben. György elmondta, az oltási munkacsoport szerint továbbra is az idősek beoltása a legfontosabb feladat. Örömmel látják, hogy az oltásra jelentkezők száma már megközelíti a 3,3 milliót, ebből 1,7 millió 60 év feletti honfitársunk. A regisztrált idősek felét oltották be eddig, a másik felére kell koncentrálni most.

A következő napok oltási terve így néz ki:

Folytatódik a regisztrált idősek oltása, ez a priorítás, a rendelkezésre álló vakcinákat erre használják fel, a következőképpen:

  • A kedden érkezett 120 ezer adagos Pfizer-szállítmányból 98 ezret a regisztrált idősek első körös oltására biztosítanak – A megszokott módon a háziorvosok szervezik az oltópontokra az időseket. 22 ezer darabot második körös oltásokra fordítanak
  • A hétfőn felszabadított 15 ezer Szputnyik-vakcinából 130 ezret szintén kórházi oltópontokra szállítanak, szintén a háziorvosok szervezik majd az ezzel való oltakozást az időseknek. További 20 ezer adagot a védekezésben résztvevők – például katonák és rendvédelmi dolgozók – oltására használják fel .
  • A múlt héten érkező AstraZeneca nagy részét – 48 ezer adagot – szintén a regisztrált idősek oltására fordítják. Ezt mától veszik át a háziorvosok. A maradékot az egészségügyi dolgozók és katonák számára lehet felhasználni az oltópontokon.

Összefoglalva: a következő egy hétben 276 ezer idős ember oltására elegendő vakcina van.

György szerint nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés az országban (oltási héten több mint 5600, tömeges oltási héten több mint 6700 oltópontot állít fel a kormány), az ellenzék pedig zavart kelt az oltási programban. Felszólította őket, hogy ne “botránypolitizálásra” fordítsák az energiájukat, hanem érdemben segítsék az oltási programot.

Müller Cecília: a járvány legnehezebb, legkritikusabb heteit éljük át

Müller Cecília országos tisztifőorvos ezután arról beszélt, hogy napról napra csúcsokat döntögetünk, a járványügyi védekezés legnehezebb, legkritikusabb heteit éljük át.

Elmondta, hogy – sajnálatos módon – tegnap az eddigi a legmagasabb számot tapasztalhattuk az elhunyt személyeket illetően. Részvétét fejezte ki a 195 ember hozzátartozóinak, és elmondta, hogy most már minden nap fiatal áldozatokat is szed a járvány.

Müller szerint egész Európában tombol a járvány a brit mutáns miatt. A brit variáns miatt az aktív fertőzöttek száma is rendkívül magas lett, de a mutáns vírusváltozat súlyosabb tüneteket is okoz: Magyarországon most 6,3 százalék azon regisztrált fertőzöttek aránya, akik kórházi kezelésre szorulnak.

Kórházaink leterheltsége egyre jobban nő, meghaladta a 10 ezret az egészségügyi intézményben ápoltak száma. 11 százalékuk lélegeztetésre szorul. Müller szerint azt tehetjük, hogy igyekszünk elkerülni a megfertőződést, hiszen a számokból is látszik, előre senkinél sem tudhatjuk, hogyan zajlik majd a betegség Fiatalok és alapbetegség nélküli emberek is kerülhetnek súlyos állapotba.

Biztatónak nevezte, hogy az oltási program folyamatosan zajlik. Megérkezett a mai napon 100 ezer adag Sinopharm-vakcinal. Ha mindent rendben találnak a Nemzeti Népegészségügyi Központban, ezt is az idősek oltására használják majd. Az oltási programban továbbra is előre veszik a bármilyen szempontból veszélyeztetettebb csoportokat.

Mindenki arra kíváncsi, meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza…

Müller azt közölte, sajnos, kedvezőtlen hírei vannak: a szennyvizekben majdnem mindenhol emelkedik vagy „magas szinten stagnál” a koronavírus örökítőanyaga. Ezek a mérések mindenhol a tavaly őszi rekordokat döntögetik, csökkenést sehol nem mértek. Ez arra figyelmeztet minket, hogy a következő hetekben a fertőzöttek számának további emelkedésére lehet számítani. Különösen nagy emelkedést mértek:

  • Budapesten
  • Miskolcon
  • Szombathelyen
  • Zalaegerszegen

Ha a járvány dinamikáját nézzük, a 9. és 10. hét fertőzöttségi számait összehasonlítva is rendkívül nagymértékű növekedést láthatunk. Már egy hét vonatkozásában is látható a jelentős emelkedés: 55 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma egy hét alatt.

Az új fertőzöttek átlagéletkora csökkent, ez most 45-50 év. 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi volt a 10. héten azonosított fertőzötteknél. Látszik, hogy eltolódik a fiatalabb csoportok felé az érintettség – mondta Müller, aki amiatt bizakodik, mert az idősek közül már sokan megkapták az oltást, így hamarosan védettek lesznek.

Területi érintettség a 10. héten

Budapesten azonosították a fertőzöttek 21 százalékát (ez rekordmagas arány), Györ-Moson Sopron megyében a 6 százalékát, ímg Zala megyében a legkevesebbet, az összes fertőzöttnek mindössze 1 százalékát. A legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt az esetszám. Pest megyében 81 százalékkal, Budapesten 68 százalékkal nőtt egy hét alatt az új fertőzöttek száma. A legkisebb arányban Tolnában (25 százalék) és Somogyban (26 százalék) nőtt az esetszám.

Müller Cecília szerint ezek a számok mind arra intenek minket, hogy senki ne utasítsa el az oltást, nincs mire várni, nincs idő válogatni. Mindegyik vakcina hatásos, véd a súlyos szövődmények ellen. Mindenkit arra kért, bízzon a járványkezelő szakemberek munkájában, és mindenki mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne érje el teljesítőképességének határát, hiszen egyre nehezedő nyomás hárul rá.

A tisztifőorvos újságírói kérdésre elmondta, a betegek átlagban 2-3 hetet töltenek kórházban. Arról is kérdezték, milyen alapon döntenek a háziorvosok arról, felírnak-e valakinek favipiravir gyógyszert… Müller erre azt válaszolta, az orvosok maguk döntenek erről a gyógyszer leírása és betegeik ismerete alapján. A gyógyszert enyhe és középsúlyos betegséglefolyásra ajánlják.

4.4 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.