10 PERCE érkezett. WHO: nem valószínű, hogy idén véget érhet a járvány

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy látja, valamelyest talán normalizálódhat a helyzet 2021-ban, ám idén még nem győzzük le a koronavírus-járványt.

Mikor ér véget a járvány?

Látványosan megosztja a világ egészségügyi szakembereit a mindenkit foglalkoztató kérdés: vajon mikor lendül túl az emberiség a koronavírus-járványon? Magyarországon például most épp a harmadik hullám felfutó szakaszában vagyunk, de Európa számos más országában is erőteljesen romlik a járványhelyzet, annak ellenére is, hogy – ha akadozva is, de – az öreg kontinensen már zajlik az oltás a vírus ellen kifejlesztett vakcinákkal. Nem tudni tehát, mikor érhet véget az immár egy esztendeje tartó rémálom – vannak ugyan biztató jelek, de a jelenlegi tendenciák nem azt sugallják, hogy egyhamar magunk mögött tudjuk a pandémiát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem túl derűlátó. “Véleményem szerint nagyon korai és valószínűtlen azt gondolni, hogy az év végére túlleszünk ezen a víruson” – fogalmazott Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón, majd hozzátette: „Amit viszont meg tudunk tenni, ha okosak vagyunk, az az, hogy véget vetünk a kórházi kezeléseknek és a haláleseteknek a világjárvánnyal összefüggésben”.

“Az előny továbbra is a vírusnál van”

A WHO jelenleg a veszteségek csökkentésére fókuszál: a szervezet célja most a fertőzés mértékének, kiterjedtségének moderálása, továbbá annak biztosítása, hogy minél több ember jusson koronavírus-vakcinához. “A vakcinaszállítmányokat illetően a helyzet már javult a 10 héttel ezelőttihez képest, bár hatalmas kihívások fordulnak elő elosztásukban, az előny pedig továbbra is a vírusnál van” – ecsetelte Mike Ryan. A WHO veszélyhelyzeti igazgatója hangsúlyozta: “Ha a vakcinák nemcsak a halálesetekre és a kórházi kezelések számára kezdenek el hatni, hanem jelentős hatásuk lesz a terjedés dinamikájára és annak kockázatára, akkor, azt hiszem, hogy közelebb fogunk jutni ahhoz, hogy kordában tartsuk a világjárványt”. Ryan véleménye szerint az élvonalbeli egészségügyi dolgozók és a legkomolyabb betegségeknek kitett személyek beoltása “kivonja a félelmet a járványból”.

A szakemberek célja most a járványban elszenvedett veszteségek csökkentése.

Forrás

2.8 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.