15 figyelmeztető tünet, ami jelzi, hogy penész mérgezi a tested

Uncategorized Admin Tuesday 28th September 2021

A penész szó hallatán gyakran a rothadó ételekre vagy piszkos fürdőszobai zuhanyzókra gondolunk, de ez a nagyon mérgező anyag valójában mindenütt megtalálható – és mindennap belélegezzük és lenyeljük, akár tudunk róla, akár nem.

Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a penészmérgezés jeleit, tüneteit! A penész nem korlátozódik csak a vizes helyekre, nyirkos épületekre, mert az igazság az, hogy a penész nagy része nem is látszik.

Észrevétlenül nő a falak mögött, a padló alatt és még az ételeinkben is. És még akkor is, ha esetleg nem látjuk, minden bizonnyal ki vagyunk téve mérgező, sőt halálos hatásainak.

Amikor szervezetünket elönti a penész, az szó szerint leállíthatja az immunrendszert, és kiválthatja a betegségek fokozatos kialakulását, mely akár hónapokig, sőt évekig is eltarthat anélkül, hogy kigyógyulnánk belőle.

A néma gyilkos

Nem minden penész „rossz” vagy mérgező, legalábbis ugyanolyan mértékben, de minden bizonnyal vannak nagyon mérgező, sőt halálos fajú mikotoxinok, amelyek megsemmisítése és kitisztítása, úgy a szervezetből, mint a környezetünkből nagy kihívást jelenthet.

A mikotoxinok mindent beszennyeznek a környezetükben, beleértve a bútorokat, ágyneműket, függönyöket és még a ruhákat is. A szervezetbe kerülve elpusztítják az immunrendszert, ami az ízületek, az idegrendszer és még az agy károsodásához is vezet.

A Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Intézet 2005-ben publikált tanulmány szerint: „Az akut toxicitás általában gyorsan megjelenik és nyilvánvaló toxikus reakciót mutat, míg a krónikus toxicitást alacsony dózisok hosszú távú expozíciója jellemzi, ami rákos megbetegedéseket és egyéb általában visszafordíthatatlan hatásokat eredményez.”

A penész toxikus hatása

A penész szervezetre gyakorolt egyik hatása, allergia formájában is jelentkezhet. Egy, a biológia és a környezetvédelem területén, 2011-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy az észak-amerikaiak 25-28%-a genetikailag hajlamos a víz által érintett otthonokban vagy lakóhelyeken kialakult penészre.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy Észak-Amerikában az otthonok és épületek akár 50%-ban is jelen van a „nedvesség”, amely tökéletes alapja a gombák és a penész szaporodásának, míg „a gombák jelenléte az amerikai háztartások 15–40%-ban jelent problémát.”.

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy lényegében 50/50% esély van arra, hogy otthonunk vagy munkahelyünk hajlamos legyen a penészedésre, és ha igen, akkor akár 40% az esélye, hogy ez hosszú távon egészségügyi problémákat eredményezhet számunkra!

Hol fejlődik ki a penész?

A penész szereti a nedves, rosszul szellőző helyiségeket, például fürdőszobákat, pincéket és bármit, ahol víz van.

Néha a penész az építkezés során szennyezett anyagokkal (kezeletlen fa vagy más építőanyagok) is bekerülhet otthonunkba. A penész olyan helyeken is elterjed, mint például egy piszkos szellőzőrendszer, ahol hónapokig, sőt évekig gyűl a por és a nedvesség.

Azonban vannak olyan penész fajták is, amelyek a száraz éghajlaton nőnek, mint például Arizonában vagy Nevadában. Az itt elterjedt fajta, egy speciális penész, amely súlyos légzési problémákat okoz az arra érzékeny emberek számára.

De nem csak otthonunkban fordulhat elő a penészgomba, hanem egyes ételek is nagyon érzékenyek lehetnek a mikotoxinokra. A gabonafélék, a diófélék, a csokoládé, a kávé és a bor például e tekintetben rendkívül sebezhető élelmiszer.

Honnan tudhatjuk, hogy penészmérgezésben szenvedünk-e?

A penészallergia és/vagy mérgezés problémájára egészen a közelmúltig, az orvosok és az egészségügyi szakemberek egyszerűen azt mondták a betegeknek, hogy tüneteik csak „a fejükben vannak”, mert nem tudták azonosítani az okot. Napjainkban azonban egyre több tanulmány kimutatta, a penész hatása nagyon is valóságos, sőt az érzékenyebb emberek életére akár veszélyes is lehet.

Ha hosszú távon ki vagyunk téve a penésznek, a tüneteink enyhéknek tűnhetnek, de ezalatt az idő alatt a szervezetünket elárasztják a mérgező spórák.

Ha nincs olyan orvosunk, aki felismeri a penészmérgezés jeleit és tüneteit, akkor könnyen tévesen diagnosztizálható, mert a tünetek sok más betegséghez és szindrómához hasonlóak – különösen hasonlít a Lyme-kór, a lisztérzékenység, a fibromyalgia, vagy a krónikus fáradtság tüneteihez.

És hogy tovább bonyolítsuk a kérdést, ezeknek a betegségeknek a kezelése sokban különbözik a penész toxicitásától, és egyes esetekben még súlyosbíthatják a problémát.

14 figyelmeztető jel, avagy a penészmérgezés tünetei:

 • Homályos látás;
 • Autoimmun problémák;
 • Ízületi fájdalom;
 • Fáradtság;
 • Fejfájás;
 • Változó súly;
 • Neurokognitív problémák;
 • Zavartság/memóriavesztés;
 • Hangulati problémák;
 • Alvási problémák;
 • Gyulladásos problémák;
 • Emésztési problémák/ételérzékenység;
 • Zsibbadás és bizsergés;
 • Fényérzékenység;

Ha immunrendszerünk sérült, a penész megtámadhatja a tüdőt, a bőrt, a szerveket, a szemeket, és olyan pusztító hatásokat okozhat, mint a tüdőrák vagy a veseelégtelenség.

Mit tehetünk?

Ha azt gyanítjuk, hogy a penész problémát okozhat, akkor több dolgot is tehetünk:

Teszteljük a környezetünket! A legmegbízhatóbb és legszélesebb körben használt teszt az ERMI (Environmental Relative Moldiness Index), amelyet a Környezetvédelmi Ügynökség fejlesztett ki. Ha a penész jelen van, ez a teszt kimutatja, hogy milyen típusú és hogy mérgező-e.

Keressünk egy, a témában szakértő személyt! Ha a teszt pozitív, akkor mindenképpen javasolt egy profi, erre a problémára szakosodott céggel felvenni a kapcsolatot, amely segít meghatározni a penész forrását, és elvégezheti a szükséges javításokat vagy a szennyezett anyagok eltávolítását.

Miután minden munka befejeződött, feltétlenül teszteljük újra a területet, és győződjünk meg arról, hogy otthonunk spóramentes, mielőtt visszaköltöznénk.

Keressünk egy olyan szakorvost, aki a penészproblémákra szakosodott, vagy ismeri a penészbetegségeket, hogy mielőbb megkezdhessük a méregtelenítési folyamatot.

Táplálkozzunk és éljünk egészségesen!

Miután megszabadítottuk szervezetünket a méreganyagoktól, továbbra is támogatnunk kell az egészségünket azáltal, hogy kerüljük az élesztőt, penészt és gombákat tápláló vagy tartalmazó ételeket, mint amilyenek a szénhidrátok és a cukrok, azaz ilyen esetben a Candida-diéta követése javasolt.

Vannak olyan kiegészítők is, mint a glutation, az aktív szén, az olajfalevelek és még sok más, amelyek segíthetnek a szervezet újjáépítésében és helyreállításában.

Legyünk tájékozottak!

Bár az emberek kezdik megérteni a penésznek egészségünkre gyakorolt negatív hatásait, napjainkban egyre több forrás áll rendelkezésre, amelyek révén jobban tájékozódhatunk, és ezáltal megóvhatjuk családunkat a betegségtől.

2.9 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.