A hely, ahol az emberek annyira szegények, hogy sárból készítenek kenyeret!

Uncategorized Admin Tuesday 28th September 2021

A receptet generációról-generációra továbbadják, az asszonyok hosszú órákat töltenek az elkészítésével, a gyerekek pedig imádják. Ezek a jellegzetes süteményeket “Bum bum könnyeknek” hívják, és van a világon egy olyan hely, ahol egyik napról a másikra segítik a túlélést.

A Bum bum nem egy ínyencség, azért fogyasztják a haitiak, mert ez a mindennapi eledelük. A sárból készült lapos kenyér nem ízletes, és nem tartalmaz vitamint vagy ásványi anyagot. Nincs semmi tápértéke, bár a helyiek meg vannak győződve róla, hogy a talajból ásványi anyagokhoz jutnak általa.

A helyiek azért fogyasztják, mert egyszerűen nincs mást mit enni.

A haiti Cité Solie-ben olyan nagymértékű a szegénység, hogy azt nehéz annak elképzelnie, akinek minden nap van, amit ennie. A napi egy főre eső összköltség körülbelül 1 dollár, a térségben nem lehet sem zöldséget, sem gyümölcsöt kapni,de még hús sincs.

Az iszapsüteményhez szükséges földet az ország északi részéről hozzák, egy zacskóval 5 dollárba kerül, és ezt sokan bizony nem tudják megfizetni. A földet sóval, margarinnal, vízzel, de néha cukorral keverik el, majd egy formában hagyják a napon száradni.

A szegénység egyre nagyobb lesz a térségben, így megnő az iszapkenyerek iránti kereslet. A szakértők szerint azonban ezek a kenyerek nagyon egészségtelenek, hiszen különböző káros baktériumok juthatnak be a szervezetbe a talajjal együtt.

Haitin igencsak magas a különböző fertőzések, mint például hasmenés, vérhas, tuberkulózis okozta elhalálozások száma. Nem elég, hogy Haiti az egyik legszegényebb ország, emellé még számos természeti katasztrófa is sújtja a térséget.

Forrás:

7.4 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.