A piszok bizonyos mértékig elengedetlen ahhoz, hogy a gyereknek erős immunrendszere fejlődhessen!

Uncategorized Admin Thursday 16th September 2021

A 21. századi szülők lassacskán teljesen elidegenítik gyermekeiket a természetes szennyeződésektől, hiszen túlzásba visszük a tisztítószerek használatát, túlzásba visszük a tisztálkodószerek használatát és egyáltalán már magát a gyerek féltését is túlzásba visszük.

Bele sem gondolunk, hogy ezeknek az elővigyázatosságnak tűnő közbeavatkozásoknak milyen negatív vetületei is lehetnek – szó szerint megfoszthatjuk gyerekeink immunrendszerét attól, hogy a fejlődéshez és az megerősödéshez szükséges anyagokkal találkozhassanak.

Jack Gilbert és Rob Knight a 2017-ben megjelent könyvükben nem győzik eléggé hangsúlyozni a gyerek „piszokban való szórakozásának” fontosságát. Gilbert és Knight megállapításai szerint minél kisebb korban találkozik a gyerek különféle kórokozókkal, annál erősebbé és kifejletebbé válhat az immunrendszere. A későbbi élete során sokkal gyorsabb immunválasz érkezhet a hasonló eredetű kórokozók okozta problémákra.

A szakemberek szerint az egyik legnagyobb butaság, amit elkövethetünk az a gyerek immunrendszerének „hiperszenzitívebbé” tétele.

A fiatal szervezetnek meg kell ismerkednie a bennünket körülvevő kórokozókkal, bacilusokkal, spórákkal, stb., ahhoz, hogy erős szervezet váljék belőle. A Channel News Asia szakcikke is a Gilbert és Knight féle elméletet erősítik: a gyerek immunrendszerének egyszerűen jót tesz az, ha hagyjuk a piszokban játszani.

Nem kell egyből megijedni, mert a legtöbb játszótéren vagy parkokban található kórokozók nem jelentenek különösebb veszélyt a kisgyerek egészségére. A cikk többek között arra is kitér, hogy a nagyvárosokban mégis miért lehet több allergiás problémával küzdő személy, mint falun? A válasz egyszerű, a városi, steril környezet nem teszi lehetővé, hogy fiatal korunkban megismerkedhessünk azokkal az anyagokkal, amelyek később az immunrendszerünk megerősödését segítik elő.

Higiénia minden áron?

2012-ben az Dale T Umetsu „The Hygiene Hypothesis” címmel közölt egy cikket, amelyben a szerző annak próbál utána járni, hogy mégis mi állhat annak a hátterében, hogy az elmúlt két évtizedben robbanásszerűen megnőtt az asztmás betegek száma, holott az 1950-es évek körül ez a betegség ritkaságszámba ment. És itt is a túlzott higiéniára való törekvésben látták a szakemberek a probléma kulcsát.

Ennek fényében szülőként valahogy meg kell próbálnunk megtalálni az egészséges egyensúlyt a gyerek féltésével kapcsolatban. Olykor hagyjuk, hogy a játszótéren bátran befalja az ujját, ha az úgy tetszik, és ne járkáljunk utána a nedves fertőtlenítő kendővel, mert ahogyan láthattuk, akár nagyobb bajt is okozhatunk, mint gondolnánk.

Forrás:

2 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.