Agnetha Fältskog szupersztár lett az ABBA énekeseként: a 71 éves énekesnő még ma is gyönyörű

Uncategorized Admin Saturday 25th September 2021

Az ABBA mind a mai napig a világ legendás együtteseinek egyike, a svéd kvartettet világszerte mindenhol ismerik, slágereik igazi örökzöldek, amelyek közül képtelenség lenne csupán egyetlen kedvenc dalt kiemelni. Mégis, amióta az együttes 1982-ben feloszlott, egyik frontembere, Agnetha Fältskog, a reflektorfényen kívüli életet választotta.

Ami azt illeti, az ABBA feloszlása után tulajdonképpen az együttes minden tagja eltűnt a nyilvánosság elől, bár egyikőjük sem mondott le a zenéről, de megelégedtek a szerényebb, csendesebb élettel. Különösen Agnetha Fältskog.

Mi történt az énekesnővel az együttes felbomlása óta? És egyáltalán, hogy vette kezdetét annak idején csodálatos története, ami az ABBA világhírű sikerével érte el csúcspontját?

Agnetha 1950. április 5-én született a svédországi Jönköpingben. Már egészen fiatal korától kezdve érdeklődött a zene iránt, nagy kedvencei Tom JonesPetula Clark és Dusty Sprinfgield voltak.

1960-ban két barátjával már együttest alapítottak, The Cambers néven, és kisebb helyszíneken léptek fel, aztán 15 évesen csatlakozott egy másik együtteshez, a Bernt Enghardt bandához, amelynek előző énekesnőjét szintén Agnetának hívták. Az együttessel turnézott, de közben telefonosként is dolgozott egy autóipari cégnél, és ez a helyzet így tarthatatlan volt. Éjszakánként későn ért haza, 2-3 körül, és néhány órával később már a munkahelyén kellett lennie. Egy nap elájult a kimerültségtől, és az édesanyja ultimátumot adott neki: vagy a zene, vagy a hétköznapi munka.

„Nem volt nehéz választás, szerettem volna tovább énekelni.” – emlékezett vissza később az énekesnő, akinek 17 éves korában jelent meg az első saját kislemeze, Jag var så kär (I Was So In Love) címen, ami gyorsan sikeres lett Svédországban, és nem sokkal később Björn Ulvaeus és Benny Andersson a későbbi ABBA alapító tagjai is meghallotta a dalt a rádióban.

Emlékszem, amikor a rádióban hallottam Agnetha első kislemezét. Volt valami különleges a hangjában és abban, hogy ő maga írta ezt a dalt – igazi varázslat volt.” – emlékezett vissza Benny Andersson egy BBC interjúban.

Björn és Benny mindketten tehetséges zenészek voltak, és már korábban is dolgoztak együtt. Nemsokára Agnetha is fellépett Björnnel, és egymásba is szerettek. Nagyjából ugyanebben az időben Benny is beleszeretett egy tehetséges énekesnőbe, Anni-Frid Lyngstadba. Bár így négy tehetséges zenész került egy társaságba, eleinte nem gondoltak rá, hogy közösen alapítsanak együttest. Anni-Frid és Agnetha háttérénekesekként szerepeltek Björn és Benny 1970-es közös albumán.

Nem sokkal később azonban, 1972-ben közös munkába kezdtek, és felvették a People Need Love című dalt, de ez csak kisebb sikereket ért el Svédországban. Ekkor még Björn & BennyAgnetha & Anni-Frid néven jelentették meg a dalt.

Úgy döntöttek, hogy részt vesznek az Eurovíziós Dalfesztivál svéd kvalifikációs versenyén, a Melodifestivalen versenyen. Ring, Ring című dalukkal harmadik helyezést értek el, így az Eurovízióra abban az évben még nem jutottak ki, viszont a dal nagy sikert aratott Svédországban. Agnetha később úgy nyilatkozott, nem is bánta, hogy nem nyerték meg a versenyt, hiszen Björn és ő akkoriban házasodtak össze, és éppen első közös kislányuk, Linda érkezését várták.

Egy évvel később azonban már kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, és meg is nyerték azt, Waterloo című dalukkal. Ekkor változtatták meg az együttes nevét, és megszületett az ABBA. Innentől már a világsiker várt rájuk.

Agnethának azonban nem csak az együttesre kellett gondolnia, hanem a családjára is, neki és Björnnek akkor már két gyermeke volt, és az énekesnő mindenképpen azt szerette volna, ha legalább annyi időt otthon tölthetne a gyerekekkel, amennyit távol van, amikor turnéznak.

„Sikerült ötvöznöm a házasságot, a szülést, a válást és az egész világon elért sikert abban a 10-12 évben, amikor együtt volt az ABBA.” – mondta Fältskog„Nem volt könnyű, annyit mondhatok. Nem volt könnyű elmenni otthonról, különösen úgy, hogy a gyerekek apja (Björn) is távol volt.”

Az ABBA hatalmas sikereket aratott, olyan slágereket jelentettek meg, mint a Mamma Mia (ami világszerte a toplisták élére került), a Dancing Queen (az együttes egyetlen dala, ami az Amerikai Egyesült Államokban is a toplisták élére került), a Money, Money, Money, a Super Trouper és a Lay All Your Love On Me.

Amikor az ABBA 1979-ben megjelentette hatodik albumát, Agnetha és Björn éppen válófélben voltak. A válásuk azonban nem volt csúnya, és továbbra is sikerült megőrizniük a jó viszonyt. A The Winner Takes It All című dalt Björn a válásukról írta, Agnetha pedig szívesen énekelte el azt.

„Fantasztikus volt ezt a dalt elénekelni, mert annyi érzést bele tudtam tenni. Egyáltalán nem zavart, hogy megosztom a nyilvánossággal. Nem volt rossz érzés. Annyi minden van abban a dalban.” – mesélte az énekesnő.

Két évvel később Anni-Frid és Benny is elvált, és 1982-ben az együttes tagjai úgy érezték, itt az ideje, hogy elváljanak az útjaik. Úgy váltak el, hogy ha esetleg meggondolnák magukat, bármikor újra összeállhatnak, de ez végül nem történt meg, és mind a négyen szólókarrierbe kezdtek. Agnetha kisebb sikereket aratott ugyan, de nem sokkal később úgy döntött, inkább visszavonul a reflektorfényből.

A most 71 éves Agnetha Fältskog manapság visszavonultan él egy svéd szigeten, imád az unokáival játszani és énekelni, és még mindig csodálatosan néz ki.

„Sok időt töltök az unokáimmal. Szeretik, amikor együtt énekelünk. Fantasztikus hallani őket, és tényleg tudnak énekelni.” Nem sokat beszél velük az együttesről, bár a legidősebb unokája, Tilda, valószínűleg kicsit többet tud nagymamája világhíréről, mint a kisebbek.

A The Guardian szerint Agnetha Fältskog vagyona becslések szerint körülbelül 20 millió dollár lehet. Ez pedig hamarosan még tovább nőhet, mivel az ABBA az újraegyesülést fontolgatja. A négyes 40 év után először lép majd együtt stúdióba, de azt mondják, még mindig nagyon jó barátok, és erős kötelék fűzi őket egymáshoz.

Forrás:

5.6 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.