Apró trükkel a fokhagyma még egészségesebbé tehető

Uncategorized Admin Sunday 26th September 2021

A fokhagyma az egyik csodaszerünk, egyre inkább kezdjük felfedezni az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Azonkívül, hogy tudatosan fogyasztjuk, igencsak szeretjük is mi magyarok.

Nézzünk egy trükköt, amit nem árt betartani, hogy még egészségesebb legyen kedvenc ízesítőnk.

Főzés közben a fokhagyma némileg veszít hatóerejéből, de úgy tartják, hogy, mikor megpucoltuk, hagyjuk egy kis időt pihenni a gerezdeket, csak azután főzzük meg. Így megóvhatjuk, hogy túl sokat veszítsen hatóerejéből.

A fokhagyma egyik hatékony anyaga az allicin, mely néha a kellemetlen és erős, máskor pedig imádnivaló illatát szolgáltatja, emellett pedig erős vírus-és baktériumölő. Több kísérlet is bizonyította, hogy mind az allicin, mind pedig az allináz enzim (mely szükséges az allicin kialakulásához) hőkezelés során megsérül.

A hő deaktiválja az allinázt, így az főzés során megsérül. A kísérletet végzők tapasztalatuk alapján azt tanácsolják, hogy sütés, főzés, párolás vagy bármiféle hőkezelés előtt a fokhagymát ajánlatos apró darabokra vágni, törni, és hagyni állni egy darabig. Emellett pedig ajánlatos a főzés időtartamát lerövidíteni, amennyire csak lehet, vagy pedig az étel elkészülésének utolsó perceiben adagolni csak a fokhagymát.

9 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.