Ártalmas a gyermeknek, ha rázogatjuk!

Uncategorized Admin Thursday 16th September 2021

Szülők és nagyszülők kedvence, amikor gyereküket felkapva, fejük fölött rázogatva dobálják, hiszen a kis csöppség folytonos kacagásba kezd. Az viszont más kérdés, hogy a gyerek élvezi-e vagy csak ijedtében kezd kacagásszerű rémületet produkálni.

A felnőttek sajnos nem csak akkor dobálják, rázogatják a kicsiket, ha boldogok, hanem olyankor is, amikor mérgesek, mondván, „úgy megrázlak, te kölyök”. A szakemberek a dobálós jelenségnek már nevet is adtak: megrázott baba szindróma.

A rázogatásból azóta vált probléma, mióta az orvosok rávilágítottak annak igencsak egészségkárosító hatására. Ugyanis a csecsemők feje nem arányos a testükhöz képest, vagyis az előbbi sokkal nagyobb, így a nyaki izmok emelésnél nem tudják rendesen megtartani a koponyát.

Dobálás következtében a fej előre-hátra csapódik, az agy a koponyán belül csúszkál, sőt neki is csapódhat a koponyának. Ennek következtében testi, de akár szellemi károsodás is felléphet. Az orvosok a rázogatás által bekövetkezett sérülés mértékét ahhoz hasonlították, mintha az ember autóbaleset következtében frontálisan ütközne. 

Kezdetben semmi negatív történés nem látszik a csecsemőn, de idővel szédülés, hányinger, fejfájás, levertség, fáradtság, sőt súlyosabb esetben akár tudatzavar is felléphet.

Tehát, ha jót akarunk, ne rázogassuk se örömünkbe, se dühünkbe gyerekünket!

4.5 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.