Az első női milliomos története: szegény családban született, de 51 évesen bekerült a Rekordok Könyvébe

Uncategorized Admin Sunday 26th September 2021

Sarah Breedlove, ismertebb nevén Madam C. J. Walker, az igazi amerikai álom szimbóluma. Az egykori rabszolgák lánya, aki saját erejéből gazdagodott meg, és az első női milliomosként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. A semmiből építette fel vállalkozását, és több ezer afroamerikai nőnek biztosított munkát. Történetéből a Netflix nemrégiben minisorozatot is készített, Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos címen.

Madam C. J. Walker története rendkívül inspiráló. A társadalmi igazságtalanság ellenére tovább dolgozott és végül elérte a céljait.

Sarah Breedlove 1867-ben született az Egyesült Államok déli részén, Louisiana államban. Szülei és idősebb testvérei még rabszolgák voltak a gyapotföldeken. Ő volt az első, aki szabadon született a családjából.

7 évesen Sarah elveszítette a szüleit. Szülei halála után nővéréhez és annak férjéhez költözött. Sarah már kiskorától kezdve cselédként dolgozott, és nem volt ideje tanulni. Madame C. J. Walkernek csak egy 3 hónapos formális oktatásban volt része, a vasárnapi iskolában, abban a templomban, ahova fiatal éveiben járt.

14 éves korában Sarah feleségül ment Moses McWilliamshez. A házasság nem szerelemből született, hanem azért, mert nővére férje nagyon erőszakos ember volt, és Sarah ezzel a házassággal menekülhetett el előle. 4 évvel később lánya született férjétől, aki az A’Lelia nevet kapta. Újabb 2 évvel később meghalt a férje, így mindössze 20 évesen egyedülálló anya lett.

1888-ban Sarah St. Louisba költözött. Itt éltek a bátyjai, akik borbélyként dolgoztak. Sarah mosónőként és szakácsként kezdett dolgozni, hogy fizethesse a lánya tanulmányait egy állami iskolában. Mindössze napi 1,50 dollárt keresett.

Mint minden mosónő abban az időben, Sarah is szenvedett a mosodában használt vegyszerek miatt. A bőrbetegségek, a korpásodás, a rossz higiénia (nem minden házban volt vízvezeték és központi fűtés) miatt Sarah majdnem megkopaszodott.

Testvéreinek köszönhetően azonban sokat megtanult a hajápolás alapjairól. Nem sokkal később pedig megismerte Annie Malone hajápolási termékeit, és megismerkedett magával Annie-vel is. A Malone cég ügynöke lett, és nagyon érdekelte ez a munka.

37 évesen, ekkor még mindig a Malone ügynökeként dolgozott, lányával együtt Denverbe költözött, és elkezdett gondolkodni a saját, afroamerikai nők számára készült kozmetikai termékcsaládján. Számos kísérlet után végre sikerrel járt, és elkezdte kiépíteni saját vállalkozását.

1906-ban feleségül ment Charles J. Walkerhez, és az ő nevén vált ismertté. Férje, C. J., az üzleti partnere lett: mivel a reklámszakmában dolgozott, sok tanáccsal látta el feleségét a termékek népszerűsítésével kapcsolatban. Sarah házról házra járt, és megpróbálta eladni termékeit, ugyanakkor megtanította a nőket a hajápolás alapjaira.

Még ugyanebben az évben Sarah úgy döntött, hogy kibővíti vállalkozását, így férjével körbeutazták az Egyesült Államok déli és keleti részét. A lánya közben felnőtt, és befejezte tanulmányait, ezért segített édesanyjának, és az összes denveri postai megrendeléssel ő foglalkozott.

2 évvel később Sarah Pittsburgh-be költözött. A család szépségszalont és iskolát nyitott, ahol a hajápolásról tanulhattak az érdeklődök, és a szépségápolási termékek eladásában is részt vehettek.

1910-ben Walker Indianapolisba költözött, ahol megnyitotta a Madam C. J. Walker Manufacturing Company központját. Gyárat épített laboratóriummal, fodrászszalonnal és szépségiskolával, ahol saját ügynökeit képezte ki. 1917-re munkát és jó fizetést adott majdnem 20.000 nőnek. Ügynökei napi 5-15 dollárt kerestek.

Sarah azt akarta, hogy az afroamerikai nők törekedjenek az anyagi függetlenségre, ezért arra biztatta őket, hogy nyissák meg a saját vállalkozásukat, és megtanította őket a pénz kezelésére.

Minél gazdagabb lett, annál több időt töltött jótékonysággal és politikával. Előadásokat tartott, küzdött a társadalmi igazságtalanság ellen, és pénzt adományozott ösztöndíjalapokba. Halála előtt több mint 100.000 dollárt ajánlott fel árvaházaknak és különböző szociális létesítményeknek. Azt is kijelentette, hogy későbbi jövedelmének 2/3-át jótékonysági célokra kell fordítani.

51 éves korában hunyt el. Őt tartották a leggazdagabb afroamerikai nőnek. Amikor meghalt, vagyonát valahol 500.000 dollár és 1 millió dollár közé becsülték. Nekrológja szerint Sarah halála előtt 2 évvel még nem volt milliomos, de remélte, hogy sikerül elérnie ezt a célt. De nem azért, mert magának akarta a pénzt, hanem még több jót tudjon cselekedni.

Madam C. J. Walker ma is nagyszerű példakép, mert ahelyett, hogy az életkörülményeire panaszkodott volna, vállalkozást épített, és számos embernek nyújtott segítséget.

3.7 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.