Azonnal fordulj orvoshoz, ha észreveszed magadon az alábbi jeleket, mert ezek a rák korai jelei!

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021

A rák gyógyításának legfontosabb tényezője, hogy korán felismerjük a betegséget, hiszen ezek meghatározzák a beteg életkilátásait. Nagyon fontos odafigyelnünk testünk jelzéseire, hogy időben felfedezzük a betegséget.

Az alábbi jelek a rákos megbetegedésnek a leggyakoribb, korai tünetei:
(ha ezeket a jelek valamelyikét észreveszed, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulnod!)

1, Fulladás, zihálás, légszomj

Nagyon sok tüdőrákos beteg panaszai kezdődnek olyan tünetekkel, amikről sokáig azt hiszik, hogy allergia vagy asztma okozza őket. Aztán a tünetek egyre súlyosbodnak. Hasonló kezdeti panaszokat okozhat a pajzsmirigyrák is, amely esetében a tumor növekedésével nyomhatja és irritálhatja a légcsövet és légzési nehézségeket okozhat. A pajzsmirigy általában kemény tapintatú ilyenkor.

2, Nyelési nehézség, rekedtség

A fenti tünetek gyakorta jelzik a nyelőcső-, vagy torokrák kialakulását, de a nyelési zavarok néha a tüdőrák első jelei is lehetnek. A rekedt, gyenge hang, illetve a torok tompa fájdalma néhány esetben a pajzsmirigyrák korai indikátora. Minden hat héten túli rekedtség részletes kivizsgálást igényel.

3, Gyakori láz vagy fertőzések

Ezek a tünetek néha a leukémia előjelei lehetnek. A leukémia a csontvelőben keletkező fehérvérsejtek (ritkábban vörösvérsejtek, ill. vérlemezke előalakok) rákos megbetegedése. Leukémia hatására a csontvelő abnormális fehérvérsejteket kezd termelni. Ezek a “rossz” vagy hibás (éretlen) fehérvérsejtek kiszorítják az egészséges fehérvérsejteket, és csökkentik a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A szakemberek gyakran csak azt követően diagnosztizálják a leukémiát, hogy a beteg már több fertőzésen, influenzaszerű megbetegedésen esett át.

4, Gyomorproblémák

A gyomorgörcs, hasfájás, gyakori gyomorrontás az anamnézisben nem jól kezelt gyomorfekély, helicobacter pylori pozitivitás, fogyás, kávéalj szerű hányadék gyomorrák kialakulására utalhat. A vastagbél rákok leggyakoribb tünete a székelési szokások megváltozása, a véres széklet a puffadás, az indokolatlan hasi görcsök. A szakemberek ilyen esetben legtöbbször IBS-re gyanakodnak, de ha a tünetek gyakorta jelentkeznek, akkor nem szabad beérni ezzel a diagnózissal. Hasonló tüneteket okozhat a májrák is.

5, Gyengeség, krónikus fáradtság

Az általános fáradtság és gyengeség számos rákos megbetegedés előjele lehet, főleg akkor kell erre gondolni, ha ezek más tünetekkel is társulnak. A krónikus fáradtság pl. a leukémia korai tünete is lehet. Fontos jel lehet még az éjszakai izzadás, a fogyás, a gyakori orrvérzés, sápadtság, szapora szívdobogás is (a kísérő vérszegénység miatt). Ha a vérlemezke szám leesik, akkor a bőrön egész apró kis ütődések után is nagy kék foltok keletkeznek.

6, Hirtelen súlyvesztés

Ha a hirtelen súlyvesztés anélkül következik be, hogy alapvetően változtatnánk étkezési szokásainkon, fizikai aktivitásunkon, akkor érdemes utána nézni, mi is állhat a dolog hátterében. A gyors fogyás a cukorbetegség mellett utalhat vastagbélrákra és más emésztőrendszeri megbetegedésre is. Gyakran tapasztalunk hirtelen fogyást azoknál a betegeknél is, akiknél a rák átterjedt a májra, befolyásolva ezzel a beteg étvágyát.

7, Változás a körmökben

A köröm alatt kialakuló barna vagy fekete csík, illetve pötty a bőrrák előjele lehet. Az ujj végén megvastagodó, lehajló köröm pedig tüdőrákra utalhat. Ha a köröm halvány vagy fehér, arra utalhat, hogy a máj nem működik megfelelően, akár a májrák kezdeti tünete is lehet. Ha a körmökben hirtelen, megmagyarázhatatlan változás következik be, érdemes orvoshoz fordulni, mert többféle rák előjele is lehet.

8, Krónikus, savas gyomor vagy teltségérzet kisebb étkezés után is

A gyomorrák leggyakoribb tünete a has környékére koncentrálódó fájdalom, amely olyan érzést nyújt, mint a reflux vagy a felfúvódás. Jellemző még rá a gyorsan kialakuló teltségérzet kis mennyiségű étel elfogyasztása után is. Gyakori hiba, hogy a betegek ilyenkor különböző készítményekkel (pl. gyomorsav lekötő) enyhítenek fájdalmukon, elnyomva ezzel a súlyos betegség tipikus jeleit.

9, Krónikus gyomorégés, reflux

A gyomorégés kialakulása sok esetben (pl. ha gyorsan eszünk meg egy pizzát) nem kóros, azonban ha gyakran jelentkeznek a tünetei, akkor érdemes orvoshoz fordulni, nehogy egy kialakulóban lévő nyelőcsőrákot nézzünk el. Reflux során a savas gyomortartalom egy része visszaszivárog a nyelőcsőbe, és irritálja annak belső felszínét. A reflux és a nyelőcsőrák előfordulása között egyértelmű kapcsolat mutatható ki.

10, Bélproblémák

A gyakori hasmenés, teltségérzet, illetve a széklet állagának megváltozása mind-mind lehetnek egy esetleges rákos megbetegedés tünetei. Azon betegek közül, akiknél vastagbélrákot diagnosztizálnak, gyakran fordul elő gyakori székelés, illetve olyan érzés, mintha a végbél nem ürülne ki teljesen. A hasnyálmirigyrák egyik korai jele a zsíros széklet (a normálisnál gyakoribb, nagyobb, világosabb és bűzösebb széklet). Mindez azt jelezheti, hogy a szervezet nem képes a táplálékot tökéletesen megemészteni.

Figyeljünk tehát oda szervezetünk jelzéseire, soha ne essünk pánikba, de ne is bagatellizáljuk el azokat!

A szűrővizsgálatok nagyon hasznosak lehetnek, mivel a rákbetegségek korai stádiumai meglehetősen tünetszegények az esetek többségében, pedig ilyenkor van a legnagyobb remény a gyógyulásra.

3.7 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.