Élet a tükörben: a nő, aki 99 évet élt úgy, hogy a belső szervei a rossz oldalon voltak

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021

Rose Marie Bentley 2017-ben, 99 éves korában hunyt el, anélkül, hogy tudta volna, hogy azon kevés emberek egyike volt, akik úgy születnek, hogy a belső szerveik „tükörben”, vagyis fordítva helyezkednek el. Csak a test boncolásakor derült fény arra, hogy a nő egyedülálló eset volt a tudomány történetében.

Az oregoni származású nő ugyanis élete utolsó éveiben eldöntötte, hogy halála után a testét kutatási célokra a University of Portland kaphatja meg. Az orvosi egyetem hallgatói voltak az elsők, akik észrevették, hogy a nő sok szerve nem ott volt, ahol lennie kellett volna.

Annak ellenére, hogy a nő élete során több műtéten is átesett, mindössze egyetlen orvos vette észre, hogy valami nincs rendben a beteg belső szerveinek elhelyezkedésével.

A szakértőket meglepte a tény, hogy Rose Marie Bentley ilyen hosszú és egészséges életet élhetett a különös rendellenesség ellenére. Az amerikai nőnek ritka, veleszületett rendellenessége volt, úgynevezett situs inversus levocardiája, ami azt jelenti, hogy a mája, a gyomra és a hasürege további szervei normál helyzetükhöz képest jobb-bal irányban tükrözve helyezkedtek el, de a szíve ugyanúgy a mellkasa bal oldalán volt, mint mindenki másnak.

Dr. Cam Walker szerint, aki a boncolást irányította, ez az állapot „rendkívül ritka”, Dr. Walker a BBC-nek elmondta, hogy akkor fedezték fel a rendellenességet, amikor a tanítványai felnyitották a mellüreget, és nem találtak egy fontos eret.

Ezután igazi dominóhatás következett – a hallgatók felfedezték, hogy Rose Marie Bentley szervezete teljesen egyedi. A situs inversus levocardiával meglehetősen ritkán előforduló eset, 22 ezer csecsemő közül egy születik ilyen rendellenességgel.

Általában életveszélyes problémákkal, szívbetegségekkel és egyéb rendellenességekkel társul, ami azt jelenti, hogy az a tény, hogy Rose Marie Bentley ilyen sokáig élt, valóban kivételes.

Dr. Walker becslései szerint 50 millió ember közül, aki ezzel a rendellenességgel születnek, csak egy éri meg a felnőttkort. Kollégáival együtt úgy gondolja, hogy Rose Marie Bentley esete igazán különleges, hiszen ő a legidősebb személy, akinél felfedezték ezt a nem mindennapi állapotot.

Az orvostudomány történetében mindössze 2 olyan másik esetről tudnak, amikor a rendellenességben szenvedő betegek megérték a 70 éves kort.

„Egy kollégámnak sem volt még dolga olyan donorral, akinek situs inversusa lett volna, pedig néhányan közülük több mint 30 éve tanítanak. Én sem láttam még ilyent. Azt hiszem, a hallgatók soha nem fogják elfelejteni ezt az esetet.” – mondta dr. Walker.

Loiuse Allee, a Bentley házaspár 5 gyerekének egyike szerint az édesanyja élvezné, hogy ekkora figyelmet szentelnek különleges esetének. A családtagok azt is elmondták, hogy Rose Mary Bentley egészségesen élt, és az ízületi gyulladáson kívül nem szenvedett semmilyen más krónikus betegségben.

Háromszor műtötték meg, de csak a vakbélét eltávolító orvos vette észre ennek a szervnek a szokatlan helyzetét a nő szervezetében. A Bentley házaspár akkor döntött úgy, hogy felajánlják a testüket a tudománynak, miután elolvastak egy verset Robert Noel Test költőtől, ami arról szólt, hogyan emlékezzünk meg szeretteinkről a haláluk után.

„Valószínűleg nagy mosoly ülne az arcán. Volt ez a rendellenessége, és mégis ilyen sokáig élt.” – mondta Loiuse Allee.

Forrás:

6.8 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.