Elhunyt az Üvegtigris sztárja

Uncategorized Admin Thursday 16th September 2021

Hosszan tartó súlyos betegség után, elhunyt Börcsök Enikő. A Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját éppen 53. szülinapjának reggelén érte a halál. A Vígszínház a következő közleményt adta ki:

,,A Vígszínház társulata mély megrendüléssel tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú, súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő színművész, Jászai Mari-díjas, Érdemes– és Kiváló Művész. Halála nemcsak a Vígszínház számára, de az egész magyar színházi és kulturális életnek is felbecsülhetetlen veszteség.”

Színész mindenekelőtt

Börcsök Enikő sugárzó tehetségét senkinek sem kell bemutatnunk. Élete során számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség. Egészen 1994 óta a Vígszínház  tagja és vezető színésznője volt. Olyan monumentális alakítások egész sora fűződik nevéhez, melyekben nemcsak drámai erejét tudta megcsillogtatni. A magyar színházi élet egy páratlan humorú, olthatatlan élet- és játékszeretetű egyéniséggel lett kevesebb. Hamisítatlan társulati ember volt, akinek a közösség jelentett mindent. Csillapíthatatlan kreatív energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy most maga után.

Már tavaly nyáron sem volt jól

A hvg írta meg, hogy még tavaly augusztusban derült ki, Börcsök Enikő nincs jól. Kórházi kezelésre szorult. Így az évad első bemutatóját, Az öreg hölgy látogatását már egy kolléganője vitte helyette. Börcsök Enikő azt nyilatkozta a Borsnak: reméli, legkésőbb novemberben már tud dolgozni. Hátha „addig véget érnek a kezelések, és a színházak is nyitva lesznek a járvány alatt. A koronavírus miatt így is a komplikáltabb a helyzet, de én nagyon bizakodóan tekintek a jövőbe.”

Egy gazdag életmű

Börcsök Enikő a magyar színjátszás egyik legkülönlegesebb és legmeghatározóbb színész egyénisége volt. Számos díj és elismerés ötvözte szakmai munkáját. Tehetségét olyan vígszínházi sikerei is igazolják, mint például a Macskajáték Egérkéje, a Mágnás Miskában Marcsa szerepe, a Rómeó és Júlia kotnyeles dajkája,  Az öldöklés istenének Véronique-ja. Filmes szerepeket is vállalt. Az 1991-es Melodráma hozta meg számára az ismertséget. Emellett szerepelt az Üvegtigrisben, Az ajtóban, A nagy füzetben, az Isteni műszakban, és a Viharsarokban.

,,Csodálatos, önazonos színész volt…”

Kovács Gellért Filmszerész-filmkritikus a következő sorokkal búcsúzott tőle Facebook oldalán: “Elhunyt Börcsök Enikő. Édes Emma, drága Böbe. Kevés filmes főszerep, de rengeteg karakter. […]Csodálatos, önazonos színész volt. A mozifilmekben nagyjából állandó szinkronhangja Melissa McCarthy-nak. Melissa McCarthy biztosan nem tudja, ki volt Börcsök Enikő, de ha egyszer esetleg megtudja, hálás lesz neki visszamenőleg is. Mint ahogy mindannyian. Nyugodjék békében.” Cikkünk az alábbi források alapán készült:vigszinhaz.hu – Elhunyt Börcsök Enikőhvg.hu – Meghalt Börcsök Enikőfacebook.com – Kovács Gellért Filmszerész

forrás

1.4 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.