Gulyás bejelentette: Nincs enyhítés húsvétkor

Uncategorized Admin Tuesday 28th September 2021

A reggeli Orbán-interjú után máris itt az újabb bejelentés.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél nehezebb feladat elé állítja az országot, így ilyen számok mellett semmilyen nyitás nem engedhető meg – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, kérve, hogy a most érvényes szabályokat tartsuk be a húsvéti időszakban is.

Ma az operatív törzs hosszan tárgyalt az MKIK javaslatairól, ezeket a szabályokat támogatja a kormány, de változtatásra akkor van lehetőség, ha átlépjük a 2,5 milliós beoltottat. Ez a jelenlegi számítások szerint húsvét hétfő után lesz pár nappal.

Amikor ez megtörténik, akkor:

  • a kijárási tilalom 22 órára módosul és hajnali 5-ig tart,
  • az üzletek 5-től 21:30-ig lehetnek nyitva, valamennyi bolt kinyithat, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent,
  • a szolgáltatásoknál a március 8-a előtti szabályok lesznek érvényben,
  • az az óvódák, általános és középiskolák április 19-én nyithatnak.
  • április elsejétől megkezdődik a tanárok oltása, a reményeik szerint egy hét alatt mindenkit beoltanak.

Már csak néhány hetet kell kibírni, ezt követően az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba – zárta mondanivalóját Gulyás.

Orbán után, nagyjából ugyanazt

Péntek reggel Orbán Viktor a szokásos rádióinterjújában nagyjából ugyanezt mondta, csak akkor időpont nem hangzott el. A miniszterelnök akkor még úgy fogalmazott, hogy tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást. Úgy látszik az előbbit választották, abban viszont nincs változás, hogy egységesen 10 négyzetméterenként lehet majd egy vásárlót beengedni.

Orbán azt is mondta reggel, hogy a fodrászokért küzdelem van, de a járványügyi szakemberek ellenállnak, itt láthatóan a kivárás taktikáját választotta a kormány.

Az oktatással kapcsolatban az hangzott el a rádióinterjúban, hogy 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva. Orbán is április 19-ét célozta meg az oktatás megnyitására, ez nem változott. Csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely még bizakodott, hogy akár április 12-e is lehet a céldátum.

Délelőtt, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kérte azokat a pedagógusokat, akik még nem regisztráltak, hogy március 29-én, hétfőn éjfélig tegyék ezt meg a Vakcinainfo oldalon, hogy el tudják indítani a beoltásukat. Beszélt arról is, hogy szerinte jól működik a digitális oktatás, a sulineten naponta 65 ezer letöltést regisztrálnak, a köznevelési portálon 150-160 ezer látogatót vonzanak az okostankönyvek, a Kréta-rendszerbe naponta 600 ezer osztályzatot írnak be a tanárok. Az óvoda gyermekfelügyeletet csütörtökön 24 ezren az iskolait 5500-an vették igénybe. A középiskolai felvételiket lezárták, a végeredményre még várni kell a hó végéig.

Kedd óta tudjuk, hogy jön a változás

Orbán Viktor kedd reggel jelentette be, hogy tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és már akkor közölte, hogy elfogadták a kamara több javaslatát. Igaz, ekkor még nagyjából semmit sem lehetett tudni, mindössze azt, hogy valamilyen négyzetméter-alapú korlátozás legyen a boltokban.

Az MKIK akkor a következő javaslatokat tette:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezenkívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A kamara azt is javasolta, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.) is legyen négyzetméter-alapú szabályozás, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb.

Egyben azt is szerették volna elérni, hogy biztosítsa a kormány a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. Erről végül a kormány egyelőre nem döntött.

Forrás

6.9 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.