Íme a zene hatása vérünkre!

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021

A zene a vérében van – szokták mondani a temperamentumos, pörgős, táncos életvitelt folytató személyiséggel megáldott emberekre. Azonban most a stuttgarti egyetemi két fiatal kutatója lenyűgöző felfedezést tett, ami a zene és a vér kapcsolatára derített fényt.

A két fiatal lány-felfedezőt Anette Kolb-nak és Katharina Sinner-nek hívják. A tudóspalánták egy csepp friss vért cseppentettek egy fekete alapra, majd bekapcsolták a nagy felbontású kamerát, majd ezt követően a CD-lejátszó is főszerepet kapott, na meg megfelelő hangosítás is.

A vércseppnek elsőként egy zongoradarabot kellett „végíghallgatnia” és máris reagált a hanghullámokra, hiszen a szerkezete megváltozott, sűrűbbé vált, úgy nézett ki, mintha egy szépen megalkotott szőttes lenne. Látszólag már nem annyira tetszett a metálzene, hiszen az erős dob, meg gitárakkordok hallatán a vér korábbi rendezett szerkezete szószerint szétesett, majdnem elemeire bomlott.

Ez a megfigyelés azért mérföldkő, mert egy sor kérdést von maga után, miszerint nem csak a fülével hallja az ember az zenét, hanem a testnedvek is reagálnak az dallamokra, ritmusra, a hanghullámokra, és hogy miként lehetne ezt terápiás kezelésekben a legjobban alkalmazni különböző betegségek kezelésére.

A műtéteknél nem véletlenül tesznek be komoly zenét, hiszen még az aneszteziológusok is elismerik, hogy a beteg sokkal jobban, nyugodtabb körülmények között alszik el. A szakemberek az álmatlanságban szenvedőknek a következő zenei műfajok hallgatását írják elő: Beethoven Holdfény szonátája, Schumann Álmodozása, szimfóniák lassú tételei. Fáradság ellen Vivaldi javallott, plusz energiához természetesen Beethoven örömódája, stressz ellen pedig bármilyen kedvenc dal jó, például a Hair című musicalből a Let The Sunshine In.

6.7 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.