Itt a rendelet,így váltózik az életünk a jövő héttől.

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021


Rengeteg kötöttségtől szabadulhatunk meg Magyarországon akkor, ha eléri a koronavírus ellen beoltottak száma az ötmilliót. Ez valamikor a hosszú hétvégén jöhet el, így az intézkedések egy része már a hét elején életbe léphet. De tarthat koncertet gyereknek az Alma zenekar? Ott lehet aludni a hotelben a lagzi után? Lehet futóverseny az erdő szélén? Kell maszk a temetésen? Kínzó kérdésekre kerestük a választ.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be azokat a lazításokat, amelyeket a kormány ahhoz köti, hogy legalább ötmillió magyar megkapja a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját. A főbb lépések a következők:

 • Megszűnik a kijárási tilalom.
 • Az üzletek, vendéglátóhelyek, rendezvények kötelező zárási időpontja megszűnik.
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.
 • Szabad sportolni közterületen.
 • Magán- és családi rendezvény 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható.
 • Lakodalom is tartható akár 200 fővel.
 • Szállodában vagy étteremben tartott magán- vagy családi rendezvénynél a hely üzemeltetője köteles biztosítani a résztvevők elkülönítését a többi vendégtől.
 • Egyéb zárt téri rendezvény is megtartható, de ezen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.
 • Egyéb szabad téri rendezvény – akár politikai gyűlés – legfeljebb 500 fő részvételével tartható korlátozás nélkül.
 • Egyéb szabad téri rendezvény 500 fő felett csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőkkel tartható meg.
 • Zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
 • 16-18 évesek védett felnőtt nélkül is látogathatnak rendezvényeket, helyeket, vendéglátóhelyeket, stb., amennyiben rendelkeznek

A bejelentések több kérdést is felvetettek, ezeket igyekszünk megválaszolni.

Nem kell többé maszkot hordani, ha kiteszem a lábam a lakásból?

Nem, csak az utcán, szabad téren lehet sétálni vagy tartózkodni maszk nélkül, a közösségi közlekedési eszközökön, az üzletekben, zárt terű intézményekben, például múzeumokban továbbra is előírás a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése a védettek számára is. (Természetesen a már ismert kivételekkel, például hat év alatti gyerekektől ezt továbbra sem várják el.) Ugyanígy maszkot kell felvennie annak a nem védett személynek, aki egy vendéglátóhely teraszon fogyaszt, de belép a hely belső terébe, például azért hogy a mellékhelyiséget használja.

Van arra megkötés, hol kell az esküvőt tartani?

Nincs, a házasságkötő termen vagy a vallási közösség erre szolgáló termén (például a templomon) kívül rendezett esküvő magán- vagy családi rendezvénynek minősül, ennek a szabályai vonatkoznak rá. Tehát korlátozás nélkül 50 fő vehet részt rajta.

Lagzit csak sátorban?

A 200 fős részvételre vonatkozó szabály ugyanúgy érvényes egy sátorban tartott lagzira, mint egy étteremben vagy zárt rendezvényhelyszínen tartottra. A szabály nemcsak a magas létszámkorlátot jelenti, hanem azt is, hogy például egy étterembe, szállodába a lakodalom vendégei akkor is beléphetnek, ha nincs védettségi igazolványuk. Ezért kell elkülönítenie a hely üzemeltetőjének a násznépet a többi vendégtől, illetve, ha erre nincs lehetőség, más vendég belépését megtiltani.

Szállodában lesz a lakodalom, utána megszállhat ott az is, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal?

Nem, a rendezvényre vonatkozó könnyítés csak a rendezvény idejére érvényes, ezt követően csak az tartózkodhat a szállodában, aki védettségét igazolni tudja. Távozásáról köteles a hely üzemeltetője gondoskodni.

Lehet élő zene a lagziban?

Igen, ettől még nem fognak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátok életbe lépni.

Beleszámít a kétszáz főbe a zenekar és a felszolgálók?

Nem, a létszámkeret csak a násznépre vonatkozik.

Milyen szabályok vonatkoznak a temetésre?

A temetés a magán- vagy családi rendezvény kategóriájába tartozik, amely 50 fő részvételével tartható meg korlátozás nélkül. Ahogy a lakodalomnál, a résztvevőktől itt sem várják el a védettség igazolását.

Kell maszkot viselni a lakodalmon, az esküvőn vagy a temetésen?

Nem, a családi és magánrendezvényeken, ha biztosított az elkülönítés, akkor nem kötelesek a résztvevők maszkot hordani.

Lehet-e gyerekeknek koncertet tartani?

A rendelet szerint „a zenés, táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül (…) kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat”. Ezt úgy értelmezzük, hogy 16 év feletti, oltással rendelkezők, illetve a betegségen átesettek – vagyis a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – látogathatnak koncerteket.

Van azonban egy kivétel: ha a koncertet előre megváltott jeggyel, ülőhelyekkel rendezik meg, akkor az nem zenés, táncos rendezvénynek minősül, hanem kulturális eseménynek, amelyre más szabályok vonatkoznak. Tehát védett felnőttek, védett 16-18 év közöttiek, illetve 16 év alattiak felnőtt kíséretében látogathatják.

Jöhetnek a víruspartyk?

Nem, a rendelet tiltja azt, hogy zenés, táncos rendezvényt szervezzenek a koronavírus ellen nem védett személyek számára.

Felléphet-e valaki egy koncerten, vagy akár pultosként dolgozhat ott, ha még nem védett?

Igen, bármilyen módon lehet alkalmazni nem védett személyeket ezeken a rendezvényeken. Egy kivétel van: statisztaként csak védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni egy forgatás helyszínén. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező dolgozók – a fellépők kivételével – kötelesek maszkot viselni.

Tényleg lehet tüntetni?

Egyelőre nem – Orbán Viktor kijelentését még pénteken pontosította a kormány, e szerint – szemben a rendelet további, várhatóan a napokban hatályba lépő intézkedeséivel – június 14-ig tilos a gyűlések, így a politikai tüntetések megtartása.

Továbbra is tilos spontán tüntetések megtartása.

Melyek azok az egyéb rendezvények, amelyeket 500 főig szabadon lehet megtartani?

Ami nem tartozik a sportrendezvény (profi focimeccs, profi úszóverseny, stb.), a kulturális esemény, a családi esemény, a magánrendezvény, vagy a zenés, táncos rendezvény kategóriába. Ilyen lehet egy utcai futóverseny, egy tüntetés is.

Az ötszáz fős korlátozás ennél a kategóriánál a szabadtéri rendezvényekre vonatkozik, tehát ötszáz fő alatt védettség igazolása nélkül bárki részt vehet, a korlát feletti létszámnál kizárólag a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt álló tizennyolcadik évet be nem töltöttek vehetnek részt.

Gyerekeknek lehet ilyet rendezni?

Igen, de védett felnőttek részvételével.

Zárt térben milyen szabályok vonatkoznak ezekre a rendezvényekre?

A foglalkoztatottakon kívül csak védett személyek, illetve velük 18 év alattiak vehetnek részt – létszámtól függetlenül.

Amatőröknek lehet futóversenyt vagy más versenyt rendezni?

Igen, ezek a rendezvények (sportfesztivál név alatt) az egyéb rendezvény kategóriába tartoznak, a részvétel szabályai is az egyéb rendezvényre vonatkozó szabályokat követik. Ezeken a versenyeken a versenyszerű sportolók akkor is elindulhatnak, ha nem védettek.

Az éjjel nem érhet véget?

A kormány eltörölte a kijárási tilalmat, ezzel együtt a boltok, vendéglátóhelyek, egyéb rendezvények kötelező zárására vonatkozó előírás is hatályát veszti. Vagyis nem kell bezárniuk az éjjel-nappali boltoknak, a vendéglátóhelyek nyitását és zárását a helyi rendelkezések szabják meg újra – de csak akkor, ha a rendelet hatályba lép.

És az mikor is lesz?

Ha az operatív törzs bejelenti, hogy megvan az ötmilliomodik oltott, a belügyminiszter egyedi határozatot tesz közzé arról, hogy másnaptól élnek a rendelkezések. Ahogy említettük, a kivétel a gyűlésekre vonatkozik, ott június 14-től oldják fel a korlátozást.

Még mindig nem jött meg a védettségi igazolványom, mit csináljak?

A kormány rendeletet hozott arról, hogy azzal egyenértékű az EESZT telefonos applikációjából elérhető igazolás felmutatása. Erre is vonatkozik az a szabály, hogy az igazolás megerősítésére el lehet kérni személyazonosító igazolványt (személyi, útlevél, jogosítvány), de sem ennek, sem a védettség igazolványnak az adatait nem lehet rögzíteni.

Forrás:

8.3 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.