Következő betegségeknél nem ajánlott beadni a koronavírus oltást

Uncategorized Admin Thursday 16th September 2021

Az oltás főbb kontraindikációja (ellenjavallata) között egyedül a láz és valamilyen aktív gyulladásos betegség szerepel. Régebb óta fennálló krónikus betegségek esetén, amennyiben az kezelt és beállított, bármelyik vakcina adható, hisz az elsődleges cél, hogy a koronavírus ellen védve legyen az érintett.

Az infektológus az alábbiakban felsorolt betegségeket azonban kiemelte, és elmondta, mikor, mi a teendő, kell-e vári, és ha igen, mennyit a koronavírus vakcina beadása előtt.

  • Az övsömörnél érdemes megvárni a folyamat lezajlását és utána beoltatni magát.
  • Pajzsmirigybetegség esetén is az a tapasztalat, hogy beállított, egyensúlyban levő betegség esetén beadható az oltás. A kínai és az orosz vakcina beadását kezelt, beállított alapbetegségek esetén szabad beadni. Ha túladagoltak egy gyógyszert vagy épp most váltottak gyógyszert, tehát a betegség nincs egyensúlyban vagy a gyógyszerelés biztonságosan beállítva, ott az AstraZeneca és a Pfizer vakcina javasolt.
  • Crohn-betegség esetén, ha beállított, kezelt a betegség, akkor bármelyik oltás beadható, ez a betegség egyetlen oltást sem zár ki.

  • Az olthatóság az oltópontokon derül ki, ott ugyanis az oltás előtt van egy olthatósági vizsgálat, ezen alapbetegségeket már a telefonban is érdemes jelezni, de ott helyben az oltóorvos dönti el, hogy adható-e a fennálló panaszok esetén a koronavírus vakcina.

2.5 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.