Mi történik a testeddel, ha párna nélkül kezdesz aludni

Uncategorized Admin Sunday 26th September 2021

Az első párnák, melyeket ismerünk, az ókori Mezopotámiából származnak. Kőből készültek, és csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak. Az ókori kőpárnákkal ellentétben a manapság használtak puhák és kényelmesek, és sokan nem tudnak elaludni anélkül, hogy át ne ölelnének egy nagy, meleg párnát. Valójában azonban a párnán való alvás nem a legjobb módja a pihenésnek, mivel hatással lehet a testi egészségünkre és a hangulatunkra egyaránt.

Természetesen érthető, ha nehezen válsz meg a kedvenc párnádtól, de érdemes lenne elgondolkodnod ezen, mert számos egészségügyi előnnyel járhat, ha párna nélkül alszol. Az alábbiakban ezek közül mutatunk néhányat.

1. Megelőzheti a hátfájást

Sok párna természetellenes alvási pozíciót eredményez, és az általuk biztosított alátámasztás nem tart sokáig. Bár maga a párna nem okoz hátfájást, súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket. Ha párna nélkül alszol, a gerinced megpihenhet, és a tested természetes pozícióba kerül.

2. Segít kezelni a nyakfájást

A legtöbb párna nem segíti elő a megfelelő testhelyzetben való alvást, sőt, ronthat is a testhelyzetünkön. Ha hosszú időn át behajlítjuk a nyakunkat, az kényelmetlenségeket okoz, és a túl kemény vagy túl puha párnák miatt megfájdulhat a nyakunk.

3. Segít leküzdeni a fejfájást

Ha fejfájással ébredsz reggelente, azt a párnád okozhatja. A túl magas párnák miatt a fejed és a nyakad előre hajlik, így pedig megnő a nyaki izmokra nehezedő nyomás. Ettől fájdulhat meg a fejed reggelente, rögtön, amikor felkelsz az ágyból.

4. Csökkentheti a stresszt

Ha a párnád kényelmetlen, előfordulhat, hogy többet forgolódsz alvás közben. Minél kevésbé alszol nyugodtan, annál kevesebb ideje van a szervezetednek azoknak a fontos funkcióknak az ellátására, amik normális esetben alvás közben mennek végbe. A folyamatos alváshiány befolyásolhatja a hangulatodat és a gondolkodási képességedet, és arra késztetheti a szervezetet, hogy több stresszhormont termeljen a nap folyamán.

5. Megelőzheti a pattanások kialakulását az arcon

A bőröd meghálálja, ha megszabadulsz a párnától. Az arcodat általában a párnához nyomod éjszakánként, és, mivel valószínűleg nem mosod ki minden nap a párnahuzatot, összegyűlnek rajta a különböző szennyeződések és a por. Ez gyakran okoz pattanásokat, gyulladásokat, és kapcsolatba hozható az idő előtti ráncok kialakulásával is.

6. A hajadnak is jót tehet

Ha reggel száraz és összegabalyodott hajjal ébredsz, érdemes lemondanod a párnáról. Amikor éjszaka forgolódsz, a hajad a párnahuzathoz dörzsölődik, és ettől megtöredezik. A párnahuzat ugyanakkor a fejbőrön található olajokat is magába szívhatja, ezért a hajad száraz és töredezett lehet.

Forrás:

5.2 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.