Olyan lépésre készül a magyar állam, amire nem volt példa a világban

Uncategorized Admin Tuesday 28th September 2021

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) várhatóan május 1-jével honlapján teszi közzé azt az állam által hitelesített szoftvert, amely segítségével a tartós adathordozókról véglegesen törölhetők a személyes adataink úgy, hogy közben más nem férhet azokhoz hozzá, ez az alkalmazás egyedülálló lesz a világban, mivel állami szereplő eddig még nem nyújtott ilyen szolgáltatást az embereknek – mondta el Szirmay Kristóf adatbiztonsági szakértő az Origónak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) várhatóan május 1-jével honlapján teszi közzé azt az állam által hitelesített szoftvert, amely segítségével a tartós adathordozókról véglegesen törölhetők a személyes adataink úgy, hogy közben más nem férhet azokhoz hozzá. Amint a törlés sikeresen megtörtént, a felhasználó az általa megadott e-mailre hivatalos értesítést is kap.Az alkalmazás nagy előnye más piaci szolgáltatásokkal szemben, hogy ingyenes, és a végleges törlés során csak az adatok tulajdonosa van jelen a törlési folyamatban.Az állam pedig garanciát vállal az adatok végleges törlésére a program használatát követően – minderről Szirmay Kristóf, adatbiztonsági szakértő beszélt az Origónak.

Helyreállíthatatlanul törlődik minden

Szerencsére napjainkban már egyre többen megértik, hogy mennyire fontos mind online, mind offline az adataiknak védelme. Mára minden generációban egyre tudatosabban jelenik meg, hogy nem kattintunk bármire, ami éppen érkezik – emelte ki Szirmay. Ezen alkalmazás révén az offline térben is lehetőségünk lesz arra, hogyha szükséges, akkor bármikor megsemmisíthetjük az adatainkat – tette hozzá.Nagyon fontos, hogy például a lomtárból való adatürítés révén valójában nem semmisülnek meg az adataink, mivel azt egy közepes számítástechnikai jártassággal vissza lehet szerezni – mondta a szakértő.

Az adatbiztonsági szakértő szerint az embereknek azért jó ez az alkalmazás, mert mindenki számára lehetőséget ad arra, hogy szabadon rendelkezhessen és védje adathordozóin tárolt személyes adatait, és ellenőrizheti azok végleges törlését. Az adattörlő alkalmazás használatát követően a számítógép merevelemezéről helyreállíthatatlanul minden le fog törlődni. Ez egy meglehetősen egyszerű dolog lesz, és olyanok is használni tudják majd, akik nem jártasak az informatikában – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Egyedülálló

Szólt arról is, hogy ez az alkalmazás egyedülálló lesz a világban, mivel állami szereplő eddig még nem nyújtott ilyen szolgáltatást az embereknek.A megvásárolt programok esetében is fontos ez az alkalmazás, hiszen ha eladott gépünkön nem marad egy már megvásárolt licensz, akkor azt továbbra is csak az eredeti tulajdonos fogja tudni használni.

Onnan is látszik, hogy a használt gépek esetén mennyire komolyan kell venni a merevlemez tartalmát, hogy multicégek néha egészen addig merészkednek, hogy fizikailag is megsemmisítik – bezúzzák – azt, mielőtt a gépeket továbbértékesítik a használtpiacon. Fontos kiemelni, hogy a felhőszolgáltatások esetében nem kell félni, hogy onnan is törlődnek az adatok – így az biztonsági mentésnek tökéletesen használható -, hisz ez az adattörlés kifejezetten csak offline, azaz a gépen történt változások nem szinkronizálódnak a felhőben lévő tárhelyünkkel. – szögezte le.

4.3 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.