Pokolian nagy a baj CSEROBILBAN!1 perce jelentették be a hatóságok az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT! Ez bizony Téged is érint!

Uncategorized Admin Sunday 26th September 2021

Ismét beindultak a hasadási reakciók a csernobili atomerőmű rektorcsarnokában – a folyamat végkimenetele akár újabb robbanás is lehet.

Nem tudni, hogy 35 évvel a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája után mi erősítette fel ismét a reakciókat, ám megoldás híján néhány éven belül újabb atombaleset következhet be, amely kárt tehet a szétolvadt erőművet körülvevő betonszarkofágban.

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze szerint az eset olyan, mint a parázs egy grillgödörben, hiszen a nem megfelelően eloltott tüzet is könnyen újra lángra lobbanthatja a közelben lévő, éghető anyag. Az ukrajnai Csernobil esetén az éghető anyagok az uránrudak, az üzemanyagcellák, valamint azok grafit és cirkónium elemei – számolt be a napi.hu. A több évtizeddel ezelőtt történt katasztrófa során a fűtőelemek nagy része nem semmisült meg, hanem a többi anyaggal együtt lávává olvadt össze; az így létrejött kóriumláva befolyt az alagsori helyiségekbe, majd megkeményedett – ebben az eredeti üzemanyag 95 százaléka, mintegy 170 tonna sugárzó urán található.

A Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézetének munkatársai szerint bár lehetséges egy újabb rektorbaleset a jövőben, a neutronszám emelkedése lassú folyamat, így a szakembereknek a probléma orvosolására még több évük lehet. Céljuk kideríteni azt, hogy a reakciók maguktól csillapodnak-e, vagy indokolt a beavatkozás.

A megélénkült hasadási reakciók mellett a kutatóknak más problémával is szembe kell nézniük: az intenzív sugárzás és a magas páratartalom által ostromolt kórium elemek is szétesőben vannak, ha pedig a folyamat bekövetkezik, még több radioaktív por fog termelődni a kettős szarkofágon belül, így megnehezítve az – egyébként régóta tervezett – erőmű elbontását.

Forrás:

3.4 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.