Szülők figyelem! Minden szülőt figyelmeztet a háziorvosok egyesülete! Elképesztően veszélyes a gyermekekre!

Uncategorized Admin Monday 27th September 2021

Szülők figyelem! Minden szülőt figyelmeztet a háziorvosok egyesülete! Elképesztően veszélyes a gyermekekre!

Nagyon fontos tudnivalókra figyelmezteti a szülőket a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, minden szülőnek kötelező olvasmány, nem szabad félvállról venni, mert a gyermeke élet is múlhat rajta!

A jó idő eljöttével megjelennek a kártevők, egyéb bogarak, rovarok, vérszívók melyek csípése egy gyermek szervezetére akár végzetes következményekkel is járhatnak.

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb veszélyt a gyermekekre a darázscsípés jelenti, amely ellen mindig tartsunk otthon allergia elleni szer, de sajnos sosem tudhatjuk előre, hogy a gyermek szervezete hogyan reagál, így ha olyan súlyos allergiás reakció lép fel, akkor semmi esélyünk ellene egy kis házi vagy patikai készítmények, intenzív osztályos ellátást igényel ezek kezelése.

Először is első lépésként Meg kell tanítani a gyereket, hogy ne féljen a darazsaktól. Mert a személyes tapasztalatom az, hogy a darazsak nem szoktak csak úgy csípni, csak akkor, ha őket is támadják– tanácsolta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Mikor gondoljunk allergiára?

A méh- és darázsméreg allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az enyhébb panaszok közül különös figyelmet igényel, ha a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk. ELSŐSEGÉLY ROVARCSÍPÉS ESETÉN Normális esetben a rovarcsípések ártalmatlanok. Azonban előfordulhat, hogy fájdalommal és/vagy viszketéssel járnak. A méh-és darázscsípések különösen fájdalmasak lehetnek, és néhány esetben a következő csípés alkalmával allergiás reakciót válthatnak ki. Elsősegély rovarcsípés esetén>> Méh, darázsméreg allergia esetén – szerencsére ritkán- már az első csípés is súlyos allergiás rohamot válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn ( 20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota ilyen esetben gyorsan romolhat és akár pár perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia, melynek során szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Különösen veszélyes a fejet ért csípés, a szájüreg, garat csípése, mely allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat miatt. Nyári melegben óvakodjunk ezért az édes folyadékok, alkoholos italok üvegből, fémdobozból történő fogyasztásától. Fontos a korai diagnózis! A darázs- és méhcsípés ellen nem sokat tehetünk, a súlyosabb tünetek kialakulását azonban megakadályozhatjuk. A csípés helyén jelentkező szokatlan reakciók – elhúzódó, az átlagosan nagyobb méretű duzzanat – után mindenképpen forduljunk allergológus szakorvoshoz. A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Ebben az esetben a szükséges gyógyszerek mellett hozzájuthatunk a gégevizenyő, így a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz is. EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELHETIK ÖNT Rovarcsípések és azok hatásai A rovarcsípés veszélyei Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén? Kullancsveszély – sok a félreértés Súlyos allergia esetén nem elég a kalcium A Lyme-kór Tularémia – Egy veszélyes betegség, amit a kullancs (is) terjeszt! Kullancs okozta kórok – Figyelje a tüneteket! Kullancs elleni védőoltás Kullancs teszt Az önbelövős fecskendőt a csípés után azonnal használva a szakszerű segítség megérkezéséig megelőzhetjük a súlyosabb, akár végzetes tünetek kialakulását. Fontos, hogy a vérvizsgálat nem csak a csípést követő napokban, de az egész év folyamán bármikor elvégezhető, az allergiát igazoló ellenanyag kimutatható.

Sajnos azt hogy melyik gyermek lesz allergiás a darázscsípésre előre tudni nem lehet, sehogyan nem lehet kiszűrni, ez csak akkor derül ki, amikor megtörtént a baj!Mindenképpen érdemes otthon receptre kapható allergia elleni szert tartani, de ha úgy látjuk, hogy a gyermek egyre rosszabbul van, azonnali orvosi segítséget kell igénybe venni!

Forrás:

3 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.